Allt om transaktionsrådgivare

Företagsförsäljningar och köp är alltid svåra beslut som kräver specialistkunskaper och tidigare erfarenheter. I dessa situationer är det bäst att anlita så kallade transaktionsrådgivare. Dessa rådgivare är specialister inom företagsförsäljningar och kan hjälpa dig både inför köpet och vid försäljningar.

I den här artikeln kommer du att lära dig vad en transaktionsrådgivare är, vilka aspekter de kan bistå med och vad du bör tänka på när du anlitar en till din försäljning.

Vad är en transaktionsrådgivare?

Transaktionsrådgivare är i korta drag exakt som de låter: personer som ger råd till säljare och köpare vid företagsförsäljningar.

De bistår med hjälp genom hela processen och tar oftast ett helhetsansvar vid försäljningar. Vilket inkluderar allt sådant som initial strategisk rådgivning, noggrann analys av företagets hela verksamhet, dess marknadsandelar , värden och tillgång med mera. De har även bra insyn i regelverken i olika länder och kan hjälpa till med affärer som rör dessa.

Varför bör jag anlita en transaktionsrådgivare?

Företagsförsäljningar och företagsköp är komplexa transaktioner som kräver mycket förberedelser, analyser – och inte minst professionell kompetens.

En transaktionsrådgivare kan säkerställa att du fattar dina beslut efter fakta. Dessa rådgivare förenklar själva processen för de inblandade och säkerställer att båda parter får ett strukturerat upplägg.

Vad bör jag tänka på när jag anlitar en transaktionsrådgivare?

För att affären ska bli så lönsam som möjligt bör du alltid anlita en transaktionsrådgivare som har djupa kunskaper och en gedigen erfarenhet inom området. I största grad bör du tänka på dessa tre kriterier:

  • 1. Hur länge har firman varit etablerat? – Ju större erfarenhet de har, desto bättre kommer dem troligtvis att kunna hjälpa dig.
  • 2. Hur de varit involverade i liknande affärer? – Alla branscher är unika och har sina egna utmaningar. Kontrollera att transaktionsrådgivaren har erfarenhet med försäljningar inom din industri eller ditt företagsstorlek.
  • 3. Kan de dela referenser? – Transaktionsrådgivare älskar att skryta om sin service och tidigare affärer. Men det bästa är alltid att höra med tidigare kunder hur de egentligen skötte affären!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *